Verbonden door Stijn

De Brandweer Oldebroek vierde in 2018 haar 150-jarig bestaan. Een jaar vol activiteiten gekoppeld aan Metakids. Het korps is geraakt doordat Stijn, het zoontje van één van hen, een metabole ziekte heeft. Korpslid Gerrit Jan Rens vertelt:

"De vrijwillige brandweer staat, zeker in een dorp als Oldebroek, midden in de maatschappij. Ons 150-jarig jubileum wilden we daarom vieren met de hele gemeenschap. Met zeven verschillende evenementen, voor publiek en collega’s, is dit goed gelukt."

Cadeautjes
"Al tijdens de brainstorm beseften we dat mensen naar een jubileum of verjaardag komen met een cadeautje. We hebben zelf niets nodig, dus we hebben een aantal goede doelen bekeken. Toen kwam het nieuws van één van onze korpsgenoten, Karel: zijn zoontje bleek ernstig ziek. Stijn is 2,5 jaar en heeft NCL1, een progressieve metabole ziekte waar geen behandeling voor bestaat. Tot Karel ons dit vertelde, had ik nog nooit van metabole ziekten gehoord. Maar opeens hoor je van gezinnen die ook kinderen hebben met een metabole ziekte. Het is schokkend, aan deze kinderen is lang niks te zien, totdat ze opeens hard achteruit gaan. Karel en zijn vrouw Marjolein kregen te horen dat Stijn nog geen 10 jaar zal worden."

In actie schieten
"Voor ons als brandweermannen is het een tweede natuur om in actie te schieten als iemand hulp nodig heeft. We hebben hier in Oldebroek een vrijwillige brandweer. Iedereen heeft een baan of bedrijf en laat alles vallen zodra de pieper gaat. Wij helpen. Ook bij Karel zit dat in het bloed. Maar aan deze ziekte kunnen wij niets doen. Dat is ongelofelijk frustrerend. Het enige wat wij wel kunnen, is helpen  zorgen dat Stijn één van de laatsten is die hieraan overlijdt."

Politieorkest
"We hebben de activiteiten aan Metakids gekoppeld. Geld voor meer onderzoek is namelijk van levensbelang. De actie leidde tot veel donaties tijdens onze Open Dag, de Oldtimersrit en alle andere activiteiten. Door alle vrijwillige inzet konden we de kosten laag houden. Bezoekers hebben wel 5.600 euro gedoneerd aan Metakids. Met een groots concert op 3 november, met het Nationaal Politieorkest en Laura Fygi, hebben wij ons jubileumjaar besloten. Een jaar waarin we als brandweerkorps een bijdrage aan de maatschappij en Metakids hebben kunnen leveren."


Benieuwd naar de mogelijkheden om als team Metakids te steunen? Bekijk de acties van anderen of neem contact met ons op.