Lente Diner haalt 345.550 euro op voor onderzoek

Trots kijken we terug op een prachtige editie van het Lente Diner, afgelopen maandagavond in de Beurs van Berlage in Amsterdam. ‘We willen één landelijk metabool samenwerkingsverband, dat is onze droom.’

©Reinier RVDA

Het Lente Diner is voor Metakids één van de jaarlijkse hoogtepunten waar een geweldige groep vrijgevige gasten op af komt. Opnieuw was het een culinaire belevenis met heerlijke gerechten, mooie wijnen, prachtige muziek en een zinderende veiling. De zaal zat bomvol en het programma was enerverend.

Emmanuel Anning. ©Reinier RVDA

Metakids-ambassadeur Dieuwertje Blok host de avond. Zij vertelt iedereen over het belang van onderzoek naar metabole ziekten. En terwijl bezoekers genieten van de culinaire hoogstandjes van Ron Blaauw onder professionele begeleiding van Maison van den Boer, wordt aan de tafels ook een stille veiling gedaan. Op iedere tafel ligt een iPad waar bezoekers kunnen bieden op bijvoorbeeld een exclusieve ketting van Bibi van der Velden, schilderij Amsterdamse vlag Peter de Vries, privé diner in Museum Singer Laren, lounge chair TA van Ed de Wild en een werk van fotograaf Erwin Olaf. ‘Geweldige items allemaal’, meldt één van de bezoekers al scrollend door de lijst.

Suzan Hilhorst. ©Reinier RVDA

Verdriet als een waterval

Muzikale omlijsting is er tussendoor van verschillende artiesten. DJ Mint Beats zorgt voor een vrolijk begin, terwijl zanger Emmanuel Anning met Fragile van Sting een prachtige opening verzorgt. De meeste indruk maken de ouders die op het podium verschijnen. Metakids-ambassadeur Suzan Hilhorst vertelt over haar dochters Sara en Liv die kort na de geboorte overleden door een metabole ziekte. “Mijn verdriet voelde als een waterval, met oorverdovende herrie. Inmiddels is het een rivier. Iets rustiger, maar altijd aanwezig.” Na haar zingt Martine Wilbrink speciaal voor alle ouders in de zaal twee prachtige liedjes. Tussendoor worden aan alle tafels loten gekocht voor een loterij met mooie prijzen zoals een arrangement bij SpaSereen, een OFYR buitenkeuken en een NIKON camera.

Martine Wilbrink. ©Reinier RVDA

Nathalie Michielsens-Grasso vertelt na het muzikale intermezzo over de grote droom die Metakids heeft. “Wij willen een landelijk metabool samenwerkingsverband oprichten. Waar kennis en krachten gebundeld worden, zodat artsen samen kinderlevens kunnen redden. Hiermee krijgen kinderen met een metabole ziekte meer kans om ‘normaal’ op te groeien.”

Alain Clark

Het filmpje van Seth en Ditta, de ouders van Olivier, laat het verdriet zien van een metabole ziekte. Olivier werd op 4-jarige leeftijd ziek. Hij verloor stuk voor stuk zijn vaardigheden en overleed op 8-jarige leeftijd. “Metabole ziekten zijn één van de dodelijkste ziekten in Nederland”, vertelt vader Seth in het filmpje. “Dat kunnen we alleen maar oplossen door meer geld in te zamelen voor onderzoek.” Hun verhaal krijgt groot applaus. Als zanger Alain Clark vervolgens zingt over ‘A change will come’, sluit dat prachtig aan. Hij eindigt met: “Dank jullie wel voor jullie komst. Jullie kunnen het verschil maken voor al die gezinnen en kinderen.”

Alain Clark. ©Reinier RVDA

Die boodschap wordt serieus genomen. Wanneer de grote veilig begint, onder leiding van veilingmeester Sophie Bremers en notaris Nicole van Smaalen, wordt er enthousiast geboden. Een tennisclinic voor acht personen door oud-prof John van Lottum gaat weg voor 8000 euro en een reis naar Puri Beji Villas op Bali wordt afgehamerd op 16.000 euro. Mooi moment is ook de veiling van de Stromer ebike, gesponsord door Mango Mobility. Door één van de aanwezigen gewonnen met de loterij, maar direct weer ingebracht voor een extra bijdrage voor onderzoek naar metabole ziekten.

Sophie Bremers. ©Reinier RVDA

Hoop voor Pompe

Het laatste onderdeel van de veiling is een bijdrage aan onderzoek. Dr. Pim Pijnappel en Dr. Ans van der Ploeg van het Erasmus MC doen een groot onderzoek naar de ziekte van Pompe. Zij verwachten een nieuwe behandeling te vinden die minder intensief is voor patiënten én goedkoper. Maar liefst 32 handen gaan direct de lucht in wat uiteindelijk een totaal van 56.350 euro oplevert voor dit mooie onderzoek.

Nathalie Michielsens-Grasso en Dieuwertje Blok. ©Reinier RVDA.

Metakids wil iedereen bedanken die dit prachtige evenement mogelijk heeft gemaakt. Alles was op deze bijzondere avond gesponsord. Wij zijn daarvoor iedereen heel dankbaar. Veel dank ook aan alle aanwezigen die voor een fantastische sfeer en het uiteindelijke top bedrag van 345.550 hebben gezorgd!