21 september 2018

Televisiepresentator Rick Brandsteder (Temptation Island, RTL Boulevard) voegt zich bij onze mooie club ambassadeurs. ‘Kinderen verdienen een onbezorgde jeugd.’

Hij schrok toen hij voor het eerst hoorde over metabole ziekten. “Ik wist niet dat zoveel gezinnen daar dagelijks mee worstelen”, vertelt Rick. “En dat het zelfs één van de grootste doodsoorzaken onder kinderen in Nederland is. Dat heeft me echt totaal verrast.” Het greep hem aan dat dit gewoon in Nederland speelt, terwijl maar weinig mensen er vanaf lijken te weten. “Metabole ziekten zijn nog zo onbekend. Toen ik aan vrienden en bekenden vertelde over mijn ambassadeurschap, wist bijna niemand waar ik het over had. Sinds ik van het bestaan van deze kinderen weet, voel ik mij geroepen om mij voor ze in te zetten. Als bekend persoon kan ik hopelijk helpen om dit onder de aandacht te brengen.”

Op bezoek bij gezinnen
Rick heeft zelf een sterke kinderwens, vertelt hij. “Het lijkt me prachtig om kinderen te krijgen en iets van jezelf terug in hen te zien. Mocht ik ze kunnen krijgen, dan hoop ik natuurlijk dat ze zo gezond en onbezorgd mogelijk kunnen leven. Dat gun ik iedere ouder en ieder kind. Daarom vind ik het zo mooi dat Metakids gelooft dat als het onderzoek doorgaat, er uiteindelijk voor elk kind met een metabole ziekte een behandeling gevonden wordt.” Als ambassadeur heeft hij al verschillende gezinnen bezocht die betrokken zijn bij Metakids. “Ik vond het heftig om te zien hoe zo’n ziekte het hele leven van de ouders overneemt. Die komen niet meer toe aan zichzelf, maar doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het zo leuk en draaglijk mogelijk blijft voor het kind. Dat vond ik prachtig. Het motiveert mij extra om in actie te komen.”

Schouders eronder
Als ambassadeur is Rick actief rond de VriendenLoterij PrijzenMarathon, gaat hij meedoen met de Obstacle Race op 18 november in Amsterdam en wil hij het onderwerp regelmatig aankaarten in de media waar hij verschijnt. “Ik wil uiteindelijk bereiken dat het hele land metabole ziekten kent. En dat we samen onze schouders eronder zetten om al deze kinderen en hun families te helpen.”