Triheptanoin (C7) heeft positief effect op hart

Triheptanoin (C7) heeft een positief effect op het hart bij lange keten vetzuuroxidatiestoornissen.

Onderdeel van de behandeling van patiënten met een vetzuuroxidatiestoornis is een supplement met middellange keten vetzuren (o.a. C8). Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een ander middellange keten vetzuur als supplement (C7) ervoor zorgt dat de rechterkamer van het hart meer bloed kan pompen, de wand van de rechterhartkamer dunner is en de hartslag tijdens inspanning lager is.

Om te onderzoeken wat het effect is van C7 versus C8, hebben 32 patiënten met een lange keten vetzuuroxidatiestoornis vier maanden een dieet gevolgd, waarbij 20% van hun totale dagelijkse energie inname kwam van C7 of C8. C8 bleek een positieve invloed op de linker hartkamer en hartslag te hebben. Er werd geen verschil gevonden in onder andere het totale energieverbruik, de lichaamssamenstelling of spierafbraak.

Vertaling en bewerking: Patiëntenvereniging VKS. Bron: Gillingham M.B. et.al. (2017). Triheptanoin versus trioctanoin for long-chain fatty acid oxidation disorders: a double blinded, randomized controlled trial. Journal of Inherited Metabolic Disease; DOI 10.1007/s10545-017-0085-8