Tweede Metakids Obstacle Race hartverwarmend succes

Wat was het gaaf! Ruim 380 deelnemers deden in een stralende herfstzon mee aan de tweede Metakids Obstacle Race. ‘Even is het afzien, maar dat is niets vergeleken met het leed voor een kind met een metabole ziekte.’

Het is net boven het vriespunt op deze zondag. Wel droog en zonnig, perfect voor de obstacle race aan de Ouderkerkerplas bij Amsterdam. Terwijl teams van families en vrienden toestromen, begint de dag. Op het podium staan spreekstalmeesters radiopresentatoren Martijn de Greve en Daniël Dekker samen met alle ambassadeurs. Dieuwertje Blok vertelt: “De obstacle race symboliseert de gezinnen met een metabole ziekte. Zij hebben dagelijks te maken met veel obstakels.” Ambassadeurs Carly Wijs, Rick Brandsteder en Anouk de Mol sluiten zich hierbij aan.

Meer dan 60 van de deelnemers en vrijwilligers komen van CRH Bouwmaat. Samen hebben de ‘Bouwmaten’ meer dan 17.700 euro opgehaald voor onderzoek naar metabole ziekten. Initiatiefnemers Ruben Telleman en Larissa Versteeg krijgen applaus als de cheque wordt overhandigd.

En dan: het totaalbedrag van de eerste en tweede Metakids Obstacle Race: maar liefst 99.383,93 euro! Pieter van Leusden van Bouwmaat roept vanuit het publiek dat hij er 100.000 van maakt. Wat een geweldig begin van de dag.

Het feest is compleet en onder opzwepende leiding van Rosellio Tanie en DJ Mints vindt de warming up plaats. Om 11:00 gaat de eerste ‘wave’ van start, met daarin onder meer de eigen Metakids ambassadeurs, collega’s en Vera met haar ouders Christiaan en Anja Poos en twee broers. Vera wordt meegenomen in een all-terrain rolstoel, samen legt het gezin de 6 kilometer af. Moeder Anja na afloop: “Ik merkte aan alles dat Vera enorm aan het genieten was.”

Vervolgens start om de 20 minuten een wave, de sfeer zit er goed in. De parcours van 6KM en 12KM worden drukbezocht. Vrijwilligers geven bij elk obstakel aanwijzingen of een klein zetje. Ouders en kinderen met of zonder een metabole ziekte kiezen meestal voor de family run van 2 KM. Ook Team Bjorn is er, ter herinnering aan Bjorn die met acht maanden overleed aan de ziekte van Pompe. Moeder Zoyra is wel gewend aan hardlopen, maar werd verrast door de obstakels. “Dit was echt even afzien. Maar vergeleken met de strijd die kinderen met een metabole ziekte hebben, is dit echt niks.”

Team Mandy is met meer dan 20 familieleden naar het evenement gekomen. Ze vallen extra op in hun gele shirts. Vader Mick vindt het geweldig, “Maar ook confronterend. Vandaag staat Mandy’s ziekte helemaal in het middelpunt. Zo zijn we er gewoonlijk helemaal niet mee bezig.”

Indruk maakt de finish van de twee zussen Emily (18) en Kely (16) en nicht Manon (18). Ze komen geëmotioneerd aan en worden gelijk in de armen gesloten door familieleden. De drie hebben de 6 KM afgelegd ter ere van Thijs, het 15-jarige broertje van Manon. Thijs is net drie weken geleden overleden aan de metabole ziekte MLASA. Moeder Astrid vertelt. “De meiden kondigden aan dat ze mee wilden doen. Ons verdriet is nog zó vers, maar het is goed voor hen om aan mee te doen.”

Rond 14:00 uur komen de laatste deelnemers weer binnen. Metakids kijkt terug op een geslaagde tweede race. Een dag met oude bekenden, zoals de familie Baas, Team DXC en Seth en Ditta. Ook waren er nieuwe ontmoetingen met kinderen en hun ouders, zoals Charo en Djavi. Allemaal gezinnen die, naast de dagelijkse zorg voor hun kinderen met een metabole ziekte, het evenement aangrepen om samen geld in te zamelen voor het noodzakelijke onderzoek. Het zijn de gezinnen waar Metakids en de vele teams het voor doen.

Onze dank gaat uit naar iedereen die geholpen heeft om deze dag tot een groot succes te maken. Ook danken we Tikkie en Bouwmaat voor de shirtsponsoring en Stern auto voor hun bijdrage.  En vooral: speciale dank aan alle deelnemers: zonder jullie zou de Metakids Obstacle Race er niet zijn!