'De steun heeft ons verrast'

Op 21 en 22 september vindt de Dam tot Damloop weer plaats. Al twee keer deed Dirk Jan van Steenis mee voor Metakids. Zijn zoon Olivier heeft een metabole ziekte. ‘We vinden het heel mooi dat zo’n actie mensen met elkaar kan verbinden.’

Dirk Jan loopt al jaren graag hard. "Ik zoek altijd naar sportieve uitdagingen. Toen we begin 2017 de posters van Metakids in Leiden zagen hangen, zijn we meer informatie over Metakids gaan zoeken. Zo kwamen we op het idee om geld in te zamelen voor onderzoek naar metabole ziekten." In 2017 deed Dirk Jan mee aan de hardloopwedstrijd (10 Engelse mijlen) en in 2018 fietste hij op die dag 105(!) kilometer. Zijn vrouw Federica heeft alweer een team samengesteld voor komende september. 

Ook meedoen? Geef je hier op

Dirk Jan na de finish in 2017

Alle rechten voorbehouden

Veel reacties
Dirk Jan en Federica hebben twee kinderen. Hun oudste, de 5-jarige Olivier, heeft een metabole ziekte, alfa-1 antitrypsine deficiëntie, waardoor zijn lever langzaam beschadigd wordt. Kinderen zoals Olivier die geboren worden met leverschade zullen vaak een nieuwe lever nodig hebben, meestal voor ze achttien jaar zijn. Dirk Jan en zijn vrouw Federica vroegen verschillende mensen in hun omgeving om hen met een donatie aan Metakids te steunen. Ze kregen veel reacties. Dirk Jan: "Dat heeft ons heel erg verrast en was heel mooi om te zien! We ontvingen sponsoring van familie, vrienden en collega’s, vrienden van vrienden en zelfs mensen die we nooit hebben ontmoet." Er meldden zich ook vrienden aan, die in 2017 samen met Dirk Jan de race gingen lopen en samen met Federica de 10 kilometer gingen wandelen. In 2018 wandelden vrienden 20 kilometer voor Metakids op de zaterdag terwijl Dirk Jan zelf op de zondag fietste.

Hoop geven
Voor de mensen om het gezin heen was het een kans om hen te steunen, denkt Federica. "In ons dagelijks leven zie je niet zoveel aan Olivier. Ja, hij heeft een metabole ziekte en zal misschien eens een nieuwe lever nodig hebben, maar voor nu is hij een heel gewone jongen." Door geld op te halen voor Metakids en onderzoek naar metabole ziekten, kregen mensen de kans om heel praktisch het gezin te steunen. "We kregen veel berichten van familie en vrienden uit Nederland en uit Italië, waar ik vandaan kom. Bovendien startte een vriendin een inzamelingsactie op haar werk." 

"We vinden het heel mooi dat deze actie mensen met elkaar kan verbinden", zegt Federica. "We willen allemaal dat kinderen gewoon kunnen opgroeien. Alleen door genoeg onderzoek kunnen er behandelmethoden gevonden worden voor alle metabole ziekten. Daarom zetten wij ons in voor Metakids."

Doe ook mee met de Dam tot Damloop op 21 en 22 september 2019!

Ik doe mee